Alt faller ut av Karlsvogna

Stjernene er snudd feil veg i El Salvador. Alt faller ut av Karlsvogna, Den lille bjørnen er borte. Orion har snudd oss ryggen. Orions belte er ikke et belte her, men tre Mariaer. Månens ferd går ikke tvers over himmelen, den våger seg bare litt over fjellene.

Hvorfor det? Vi er litt confusiado –forvirra. Men vi vet at vi er på den nordlige halvkule, altså på sammme side av ekvator. Tidsforskjellen mellom El Salvador og Norge er sju timer. Det er mye og derfor kan det skje at vi ringer litt sent om natta eller tidlig om morgenen når vi skal kontakte noen hjemme. Men det er fortsatt ikke klart hvorfor Karlsvogna bare snudde seg rundt og lot snø, beksomsko, nisselue og Dagsrevyenbladet dette ut.

Vi lekte sol, måne, jord og stjerner i hagen under stjernetaket. Kanskje fant vi løsningen. Først kan vi tenke oss ei linje ut fra midten av jorda gjennom der vi står på jordoverflata og inn i midten av den stjernekonstellasjonen som vi oppfatter som ei vogn eller som en del av ursa major (store bjørn, om du vil). I løpet av døgnet vil linja måtte flytte på seg fordi jorda går rundt seg selv, mens Karlsvogna er relativt i ro. Derfor ser det ut som den går over himmelen. I Norge ser det ut som den sirkulerer omkring Nordstjernen i halen på lille bjørn. Det er fordi vi er så nærme jordas rotasjonsakse. Her er vi lenger vekk fra den, men vi kan fortsatt se Karlsvogna. Den er opp- ned fordi vi ikke kan se vogna fra innsiden av den banen den sirkulerer i, men vi ser den fra utsiden av banen.

Sett i et universelt perspektiv betyr det bare at Karlsvogna slik vi oppfatter den som en samling stjerner ligger i en retning utfra jorda som er mellom her og der. Og fordi stjernene er så utrolig langt borte, gjør det ingen synlig forskjell på avstanden mellom enkeltstjernene i bildet. Egentlig er det jo ikke en samling stjerner, de er så langt fra hverandre at vi aldri har kommet til å kjenne dem igjen hvis vi kunne ha fløyet inntil dem. Det simulerte vi ikke i hagen.

Det er vanskelig å kjenne igjen det kjente når du skal se på det fra en annen vinkel.

Anne Haug